Θέση και φύση
Τα Κύθηρα είναι ένα πανέμορφο νησί στο σταυροδρόμι τριών θαλασσών, Ιονίου, Μυρτώου και Αιγαίου, και είναι το 17ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος. Αν και οι αποστάσεις μοιάζουν μικρές – 36 χλμ μήκος και 26 χλμ πλάτος – το Τσιρίγο έχει πάμπολλες διαδρομές. Όσο και να μείνετε θα έχετε την αίσθηση ότι δεν είδατε όσα θα θέλατε. Κι έτσι ακριβώς είναι. Τα Κύθηρα δεν αποκαλύπτονται ποτέ τελείως. Πάντα έχετε την αίσθηση ότι πρέπει να ξαναέρθετε.
Έχει πεντακάθαρες θάλασσες, παραλίες για κάθε γούστο, μονοπάτια για περιπατητές, σπήλαια, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καταρράκτες, φαράγγια, σπάνια χλωρίδα, πολύτιμη πανίδα (καρέτα – καρέτα, σπάνια αποδημητικά πουλιά ) εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίου και κλίματος
Πολλά από τα ανθρώπινα έργα μέσα στο διάβα της Ιστορίας που ξεκινούν από τους προϊστορικούς χρόνους διάσπαρτα στα 64 χωριά – κάστρα, τείχη, μοναστήρια ναοί.
Έχει ο καιρός γυρίσματα στα Κύθηρα
Πολλά. Και δεν είναι μεταφορική η ρήση. Είναι πραγματική και ουσιαστική. Το μέγεθος του νησιού, η μορφολογία του εδάφους, η γεωγραφική του θέση δημιουργούν τα απρόβλεπτα. Ταξιδιώτη ή περιηγητή, αν δείτε συννεφιά μη βιαστείτε να απογοητευτείτε ότι θα χάσετε το μπάνιο ή τον περίπατό σας – λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα ο καιρός μπορεί να είναι απίθανα διαφορετικός. Βρέχει στα Φριλιγκιάνικα αλλά στις Καρβουνάδες έχει λιακάδα. Λυσσομανάει ο αέρας στο Λιβάδι και φοβάστε ότι το πλοίο δεν θα φύγει; Στο Διακόφτι έχει τουλάχιστον δύο μποφόρ λιγότερα… Αλλά και στο ίδιο το σημείο που βρίσκεστε, σε μικρό χρονικό διάστημα, μέσα στη μέρα ή ακόμη και σε μια ή δύο ώρες μπορεί να χρειαστεί να πετάξετε το μπουφάν σας ή ν’ αναζητήσετε ομπρέλα. Αν λοιπόν στα Κύθηρα δεν σας αρέσει ο καιρός, περιμένετε λίγο…
Οι Τσιριγώτες, κατά κόρον ευρηματικοί, έχουν και για τον καιρό τη δική τους διάλεκτο. Βλέπετε σύννεφα να έρχονται από τη δύση, ειδικά μετά από βροχή; Θα ακούσετε να μιλούν για κατσιφάρα. Και μια παρεμφερή έκφραση με μικρές παραλλαγές, συννεφιά με υγρασία, προβέντζα. Αν ο καιρός έρχεται από Γύθειο μεριά, μιλούν για μαΐστροτραμουντάνα αλλά αν είναι ξερός νοτιοδυτικός τότε περιμένουν πουνεντογαρμπή, ή και βενέρη γιατί έρχεται από Δρυμώνα μεριά! Αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, σε μέρη με αρκετό υψόμετρο, να περνάτε μέσα από σύννεφα. Πούσι. Περίπου ένα χιλιόμετρο μετά τα Δόκανα προς το βορρά αλλά και σε άλλα μέρη. Όταν το συνειδητοποιήσετε μπορεί να μπείτε σε μια ρομαντική διάθεση έως και εξωπραγματική αλλά καλό είναι να ανάψετε έγκαιρα τα φώτα σας – γιατί και οι οδηγοί από την άλλη κατεύθυνση μπορεί να παρασυρθούν το ίδιο. Μετά από βροχή, αρκετά συχνά μπορεί να παρατηρήσετε και διπλό ουράνιο τόξο. Πανέμορφο θέαμα και εντυπωσιακή αναμνηστική φωτογραφία.
Οι ονομασίες των αέρηδων έχουν λίγο πολύ τον κώδικα και των άλλων περιοχών της χώρας μας: Βοριάς ή Τραμουντάνα – Βορειοανατολικός ή Γρέγος – Ανατολικός ή Λεβάντε – Νοτιοανατολικός ή Σιρόκο – Νότιος ή Όστρια – Νοτιοδυτικός ή Γαρμπής – Δυτικός ή Πονέντε – Βορειοδυτικός ή Μαΐστρος. Επειδή όμως, αν κάτι επιπλέον χαρακτηρίζει τους Τσιριγώτες είναι η ακρίβεια, αν ο καιρός είναι μεταξύ δύο κατευθύνσεων, τότε γίνονται πιο συγκεκριμένοι. Οπότε θα ακούσετε να μιλούν για γρεγοτραμουντάνα ή γρεγολεβάντε ή λεβαντοσιρόκο, οστριογαρμπή, πουνεντογαρμπή, μαϊστροπουνέντε, μαΐστροτραμουντάνα. Τα μελτέμια, οι δυνατοί βόρειοι (και ΒΑ. ή και ΒΔ.) άνεμοι, που κορυφώνονται μέσα στη μέρα και εξασθενούν από το απόγευμα και βράδυ, συνήθως χτυπούν την ελληνική επικράτεια τον Αύγουστο. Στα Κύθηρα όμως τα τελευταία χρόνια τα δέχονται μέσα στον Ιούλιο. Ακόμη και εκείνες τις ημέρες, μπορείτε να συνεχίσετε τα μπάνια σας στο νότιο μέρος του νησιού (Παραλία Χαλκού, Καψάλι, Σπαραγγαρίο, Βρουλέα, Μελιδόνι). Αν μπορείτε να διαβάσετε τον καιρό και τον «βλέπετε» από ανατολή, αποφύγετε όλες τις όμορφες παραλίες: Φυρρής Άμμου Καλάμου, Αβλαίμωνα, Παλαιόπολης, Καλαδή, Κομπονάδας. Εκείνες τις μέρες θα σας ανταμείψουν το ίδιο η παραλία Λυκοδήμου, Λιμνιώνας και Μελιδόνι.
Πιο σπάνια η όστρια, μας αποκλείει από τις αντίστοιχες παραλίες του νότου και μας οδηγεί στις γραφικές βόρειες και βορειοανατολικές ακτές (Πλατειά Άμμος, Φυρρή Άμμος, Φούρνοι, Κακή Λαγκάδα). Ιστιοπλοϊκά το νησί ενδείκνυται για τους θαρραλέους αλλά και υπομονετικούς καπεταναίους. Εδώ το απρόβλεπτο γίνεται κανόνας. Μπορεί να έχετε έναν ήρεμο σταθερό πλου αλλά αρκετά πιθανό να βρεθείτε σε συνθήκες επιβίωσης. Γι’ αυτό εξάλλου είναι και δημοφιλής προορισμός των θαλασσόλυκων. Όταν λοιπόν ακούτε στο νησί να μιλούν για τον καιρό, δεν είναι κατάλοιπο της βρετανικής παρουσίας. Οι Κυθήριοι δεν μιλούν για τον καιρό από ευγένεια ή γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να πουν, όπως οι κάτοικοι της Γηραιάς Αλβιόνος. Μιλούν γιατί υπάρχει υλικό. Υπάρχει ενδιαφέρον και καταλήγει και αξιοθέατο! Τα Κύθηρα είναι τελικά ένα νησί συνάντησης! Ένα σταυροδρόμι! Ένα σταυροδρόμι, που συναντιούνται πελάγη, συναντιούνται άνεμοι, συναντιούνται δρόμοι και γράφεται Ιστορία.
Δραστηριότητες
Εκτός από δημοφιλής τουριστικός προορισμός, τα Κύθηρα είναι πόλος έλξης δραστηριοτήτων, τόπος μελέτης και έρευνας: Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, Ορνιθολογική Εταιρεία, Φεστιβάλ Θεάτρου Κινηματογράφου, Μουσικής και Γιορτή Κρασιού.
Στα Κύθηρα υπάρχει μία σπάνια χλωρίδα που περιγράφεται πολύ παραστατικά εδώ και εδώ
Πρόσβαση
Η νήσος των Κυθήρων βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της λακωνικής χερσονήσου, απέναντι από την Νεάπολη περί τα 11 ναυτ. μίλια.
Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με Νεάπολη
(Λιμεναρχείο Νεαπόλεως 27360 22228)
Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Γύθειο, Κρήτη (Καστέλλι) και Καλαμάτα
Πληροφορίες δρομολογίων
www.kythera.gr
https://visitkythera.com/el/pos-tha-elthete/
Αεροπορική σύνδεση με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ολλανδία και Ελβετία
Στο λιμάνι και αεροδρόμιο υπάρχουν πολλά ταξί που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν όπως και γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων